Ruimte voor de Waal
In het omvangrijke project Ruimte voor de Waal werkte Thijs Asselbergs architectuurcentrale samen met industrieel ontwerper Arjan Karssen, de landschapsarchitecten van H+N+S en gemeente Nijmegen aan een reeks opgaven waar civiele architectuur, landschappelijk- en industrieel ontwerp bij elkaar komen. Dit betreft het meest complexe project binnen het landelijke programma Ruimte voor de Rivier.
Het nieuwe rivierpark beschermt de inwoners van Nijmegen en omstreken tegen overstromingen. Door een dijk 350 meter landinwaarts te verleggen is een nevengeul ontstaan die bij hoogwater extra capaciteit voor waterafvoer biedt. Met deze ingreep is een langgerekt eiland in de Waal ontstaan. Het eiland en de nevengeul vormen samen het rivierpark, dat is ingericht met een mix van water en natuur, recreatie en stedelijke activiteiten.
Voor de Snelbinder, een fietsbrug die aan de spoorbrug over de Waal is bevestigd, werd door Thijs Asselbergs en Arjan Karssen een ranke trappartij ontworpen die fietsers en voetgangers een verkorte aanlanding biedt op de noordoever van de Waal. De door het duo ontworpen nieuwe Parmasingelbrug ligt in het verlengde van de Waalbrug. De Parmasingelbrug verbindt de bestaande Prins Mauritssingel met de Verlengde Waalbrug en kruist daarbij de Watersingel. De wandbekleding van betonelementen met een lamellenpatroon is bepalend voor de robuuste uitstraling van de brug.
Tot slot gaf het ontwerpteam vorm aan de nieuwe harde kade. Deze waterkering strekt zich uit tussen de Waalbrug en de spoorbrug en heeft de vorm van een hellend vlak met bestrating dat afloopt in het water. De nieuwe kade kreeg de gedaante van een stedelijke ruimte met tal van mogelijkheden om te recreëren, wandelen en van het uitzicht te genieten op het terras of bij een van de aanlegsteigers.
Het project is bekroond met de NRP Gulden Feniks en de Nederlandse Bouwprijs 2017 in de categorie Civiele kunstwerken. Uit het juryrapport: ‘Nijmegen is er met de aanleg van het rivierpark in geslaagd om van een noodzakelijke ingreep in de rivier en in het landschap met groot vakmanschap van vele betrokkenen een enorme meerwaarde voor de stad en ommelanden te creëren. Hier is sprake van een vernieuwende en zeer aantrekkelijke benadering van klimaatadaptatie met inzet van moderne middelen en een holistische visie.’
Het ontwerp is gepubliceerd in het Jaarboek landschapsarchitectuur en stedenbouw 2016 (uitgeverij Blauwdruk). De samenstellers schrijven dat de Waal bij Nijmegen ‘is bevrijd uit zijn keurslijf’. Er is bij Nijmegen ‘een eiland gemaakt dat de stad verrijkt met een uniek rivierpark – een reclame voor het Nederlandse ontwerpvak’.