Wooncomplex Henkenshage

[slideshow]
181.RA.9792-13 copy 760x700
9664-18 760x700
9790-18 760x700
[/slideshow]

De Kastelenbuurt van Buitenveldert kenmerkt zich door een bebouwing van halfopen blokken met groene binnentuinen. Hier ligt Henkenshage, een carrévormig blok dat ruimte biedt aan een grote variatie van woningen en enkele bedrijfsruimtes. Ze werden gesitueerd rondom een verhoogd gelegen, verkeersvrij binnenplein met daaronder de parkeergarage. Grote, twaalf meter hoge poorten delen het woonblok op in zes kleinere eenheden. De doorlopende balkons, de galerijen en de omvangrijke luifel bieden echter een zodanig sterke horizontale geleding dat het blok toch als één volume wordt ervaren. Ook de consequente detaillering en materialisering spelen daarbij een belangrijke rol. Zo biedt Henkenshage tegelijkertijd een stevig stedelijk blok in het weefsel van Buitenveldert en een woonbuurt met een menselijke maat. Het complex biedt een woonomgeving van hoge kwaliteit.

Er zijn koop- en huurwoningen in allerlei soorten en maten, waaronder een woongroepwoning met gemeenschappelijke ruimte, penthouses, maisonnettes, bajonet-, splitlevel- en corridorwoningen, alle voorzien van dakterras of breed balkon. De voor- en achtergevels kregen een opvallende detaillering die standaardmaterialen combineert met bijzondere oplossingen. Geëmailleerde glasstroken, gemonteerd op binnenspouwbladen. omlijsten vensters en deuren van verschillende afmetingen. De balkons werden voorzien van glazen panelen. De zijgevels zijn bekleed met donkere baksteen en voorzien van strokenvensters. Het verhoogd binnenplein kreeg een indeling met grafische kwaliteiten die de woningen op de verdiepingen een interessant uitzicht biedt. Langs de randen liggen houten vlonders die door de bewoners als terras kunnen worden gebruikt. Middelpunt is een rechthoekige tuin met begroeide heuveltjes en enkele bomen, omlijst door een baan van grind. De parkeergarage eronder is natuurlijk geventileerd en voorzien van daglicht.

Henkenshage biedt een hedendaagse variatie op het traditionele stedelijke blok. De ruimte binnenin heeft normaal gesproken een besloten karakter en is afgeschermd voor de ogen van buitenstaanders. Doordat het blok hier op verschillende plaatsen is opengebroken gaat de binnenplaats in visuele zin deel uitmaken van het stedelijk weefsel. Het binnenplein wordt daarmee een luchtige, lichte ruimte met grote verblijfskwaliteit.

Het werk van Thijs Asselbergs (…) borduurt voort op thema’s die karakteristiek zijn voor de Nederlandse architectuur. Tot deze behoren de typologische vernieuwing in de woningbouw, een respectvolle aandacht voor de toekomstige gebruiker, een liefde voor het de.. de technologische vernieuwing binnen de minimale budgetten, maar ook pragmatische relaties met opdrachtgevers. In woningbouwproject Henkenshage (…) voegt Asselbergs evenwel vernieuwingen toe, die hedendaagse inzichten en tendensen uitdrukken.

Uit: Marc Schoonderbeek, ‘Het gesloten bouwblok doorbroken’, in De Architect, februari 2001, p.54.